Kanotled Nissan
Kanotled Nissan rinner igenom fyra naturreservat och visar Småland från sin vackraste sida.
I Norra delen av leden rinner Nissan genom några skogssjöar. Här kan du få uppleva hur det känns att stiga iland på en öde ö och utforska den trolska naturen. Den södra delen av kanotleden har ett mer slingrande lopp och är på många ställen kraftigt meandrade. Här hänger träden som ett valv över ån och har du tur får du se ett rådjur eller en älg som står och dricker vid åkanten. För den som vill kliva ur kanoten finns det många spännande byggnader och minnesmärken att besöka. Flottningsrännan, Gislaveds Industrimuseum, Bölaryds musiekvarn, Villstad kyrkby och Smålandsstenars domarringar är några platser som omges av spännande historia. Du kan starta och sluta var du vill längs kanotleden. Gör en härlig dagstur eller ge dig ut på ett längre äventyr genom att paddla hela leden som är nästan 9 mil lång.
Etapper - Kanotled Nissan
Öreryd – Isaberg (2-4 timmar)
Under denna etapp får du uppleva både å-paddling och vackra skogssjöar. Etappen är lugnflytande och familjevänlig.
Lyft: Etappen innehåller ett lyft på 600 m vid Isabergs golfbana (se skyltning).
Lägerplatser: I Algustorpasjön finns en mysig rastplats med vacker utsikt över sjön. På rastplatsen finns ett vindskydd, grillplats, toalett, vedförråd och informationstavla. Om du vill övernatta på en ö kan du stanna till på Väro, ett populärt utflyktsmål och Naturreservat. På Janssons udde finns både vindskydd, utedass och eldstad med ved.
Tips 1: Ta ett dopp eller fikapaus på en alldeles egen sandstrand. I Norra Gussjön, Hammarsjön och Algustorpasjön finns många små fina sandstränder.
Tips 2: Gör gärna en avstickare upp till Västerån som rinner ut i Norra Gussjön.
Tips 3: Under kanotlyftet passerar du Isaberg golfkrog som erbjuder god mat i vacker miljö. Det finns även en mysig rastplats med utsikt över ett 8 m högt vattenfall och gamla Nissafors bruk.
Tips 4: Njut lite extra och ta gärna en paus när du paddlar igenom Ettö naturreservat som bjuder på sköna hagar med blomsterprakt och glittrande vattenspeglar.
Tips 5: I nordvästra delen av Algustorpasjön ligger Isaberg Mountain resort. Här finns en rolig badplats med bryggor, klättervägg, rutschkana och grillplatser. Ett stenkast därifrån kan du avnjuta god mat och glass på Restaurang Höganloft eller Café Isa.
Tips 6: Ta en paus till vid anrika Hestraviken för en lyxig lunch eller middag med en oslagbar utsikt över Algustorpasjön.
Tips 7: Stanna till på den lilla ön Värö som även är ett naturreservat. Runt hela ön går en strövstig som är ungefär 800 m lång.
Isaberg – Gislaveds Industrimuseum (5-8 timmar)
Denna etapp inleds med paddling genom tre sjöar. Resterande sträcka består av lugnflytande å-paddling. Etappen är familjevänlig.
Lyft: Etappen innehåller inga lyft men avslutas vid ett lyft på 400 m vid Gislaveds industrimuseum (se skyltning).
Lägerlatser: Längs denna etapp finns två lägerplatser. Den första ligger i Bäckshult och den andra i Båraryd. Rastplatserna tillhandahåller vindskydd, grillplats, vedförråd och toalett.
Tips 1: Om du startar ditt paddlingsäventyr vid Isaberg rekommenderar vi dig att stanna till på den lilla ön Väro som även är ett naturreservat. Runt hela ön går en strövstig som är ungefär 800 m lång och på öns östra sidan finns en mysig lägerplats.
Tips 2: I Algustropasjön och Vikaresjön finns många små öar som du kan utforska.
Tips 3: Om vattennivån är tillräckligt hög så kan du göra en avstickare från Vikaresjön på Källerydsån som rinner förbi Nissafors.
Tips 4: Strax innan Gislaved vid området Rödjan finns en liten sandstrand där man kan gå iland. Ett stenkast därifrån ligger handelsområdet Smålandia. För den som är hungrig erbjuds både hamburgare och asiatisk mat.
Tips 5: Gör gärna ett stopp vid friluftsområdet Holmen. Här finns mysiga grillkåtor, lekpark och utegym.
Tips 6: Vid etappens slut ligger Gislaveds Industrimuseum med många spännande föremål t ex en engångsfallskärm som användes under andra världskriget. Här finns även möjlighet att fylla på eventuella vattendunkar.
Gislaveds Industrimuseum – Rönnegården (5-8 timmar)
Det mest utmärkande för denna etapp är dess slingrande lopp. Detta är en långsam geologisk process som kallas meandring och som hela tiden förändrar vattendraget och dess närmiljö. Etappen är familjevänlig.
Lyft: Denna etapp innehåller inga lyft.
Lägerplatser: Längs denna etapp finns en lägerplats, Rönnegården. Den tillhandahåller ett vindskydd, grillplats, vedförråd och toalett.
Tips 1: När du paddlar denna sträcka får du njuta av ostörd vildmark. Håll utkik efter rådjur och älgar som äter och dricker längs å-kanten.
Rönnegården – Smålandsstenar (3-4 timmar)
Denna sträcka består främst av lugnflytande å-paddling. Etappen är familjevänlig.
Lyft: Etappen innehåller ett lyft på 100 m.
Lägerplatser: Längs denna etapp finns en lägerplats, Ågård. Den tillhandahåller ett vindskydd, grillplats, vedförråd och toalett.
Tips 1: Ungefär i mitten av etappen passerar du Villstad Brunn. Brunnen var en välbesökt kurort fram till början av 1900-talet. Kraften från brunnen ansågs vara av gudomligt ursprung och den, som trodde, kunde praktiskt taget bli botad från vilken sjukdom som helst. Enligt gammal tradition skall Karl XI vid sina resor ha besökt källan och druckit av dess vatten.
Tips 2: Ta gärna en paus vid naturvårdsområdet Villstad kyrkby. Här får du uppleva vacker natur, historiska byggnader och gamla fornlämningar. Kyrkan, kyrkstallarna, den gamla prästgården och skolhusen är några platser värda att besöka.
Tips 3: I Smålandsstenar paddlar du förbi Härsjöns camping och fritidsområde. Här kan du ta ett dopp i den uppvärmda utomhuspoolen, spela minigolf eller njuta av en glass i solen.
Smålandsstenar – Skeppshult (2-4 timmar)
Denna sträcka består främst av lugnflytande å-paddling. Etappen är familjevänlig.
Lyft: Etappen innehåller inga lyft men avslutas vid ett lyft på 100 m vid Bölaryds kvarn.
Lägerplatser: Längs denna etapp finns en lägerplats, Skeppshult. Den tillhandahåller ett vindskydd, grillplats, vedförråd och toalett.
Tips 1: När du paddlar in Skeppshults finns det möjlighet att stanna till och göra ett besök på Skeppshults gjuteris fabriksbutik, där du kan fynda Skeppshults-pannor och ta en fika eller glass.
Tips 2: Denna etapp avslutas vid Bölaryds musiekvarn. Den var i kommersiell drift fram till omkring år 1960 och renoverades som museikvarn i början av 2000-talet av Bölaryds kvarnförening som arrangerar kvarndagar och visar hur man maler mjöl. Den är idag den enda kvarn som kan drivas längs Nissan i Jönköpings län.
Paddla med övernattning
Om du vill paddla en längre sträcka med flera övernattningar rekomederar vi att ni startar i Öreryd alternativt Isaberg och paddla ner till Skeppshult, vilket tar cirka 4-5 dagar. Längs kanotleden passerar du ett flertal mysiga lägerplatser med vindskydd där ni kan övernatta.
Lägerplatser med vindskydd
Utmed Nissan finns åtta lägerplatser med möjlighet till övernattning: Alabo, Algustorpasjön, Båraryds By, Bäckshult, Rönnegården, Skeppshult, Ågård, Öreryd. Varje rastplats tillhandahåller vindskydd, vedförråd, grillplats, soptunna samt toalett.
För att få nyttja rastplatserna som finns utmed leden krävs en kanotcheck. Denna kanotcheck finns att köpa på utvalda försäljningsställen utmed Nissan. Kanotcheckan ska läggas i brevlådan när man anländer till rastplatsen. Mer information finns på försäljningsstället.
Kombinera paddling med vandring
Kombinera gärna paddling med vandring på Gislavedsleden. Du kan t ex paddla från Öreryd eller Isaberg till Gislaved och sedan vandra tillbaka till Isaberg via Gislavedsleden.