Smålandsleden Gislavedsleden
Vandra mellan pittoreska boenden
Via Gislavedsleden som är cirka 10 mil lång får du uppleva det småländska landskapet på nära håll; sagolika skogar, små skogssjöar, röda stugor med vita knutar och kohagar. Leden sträcker sig från Isaberg i norr till Fegen i söder och går genom två naturreservat och flera fascinerande kulturmiljöer.
Gislavedsleden är en del av den större Smålandsleden, vilken utgör ett ledsystem av vandringsleder för den som vill vandra riktigt långt. I söder ansluter leden till Hallandsleden och i norr till Höglandsleden via Järnbärarleden.
Längd: 10 mil
Markering: Orange
Underlag: skogsstig, grusväg, asfalterad väg.
Svårighetsgrad: Enkel/medel
Att vandra mellan boenden är ett bekvämt äventyr, då du slipper bära tältutrustning och kan gå med lätta steg om dagarna. Det finns en olika alternativ för dig som gillar att övernatta under tak. Längs med Gislavedsleden finns flera personliga och genuina boendemöjligheter.
Isaberg - Näs cirka 20 km / Gislaved cirka 25 km
Börja eller avsluta din vandring i naturreservatet Isaberg. Isaberg är en urbergskulle som sticker upp 150 meter över omgivningen. Från toppen bjuder reservatet på milsvida utsikter. Kring Isaberg finns många andra vandringsleder som är kopplade till Gislavedsleden. Samtliga stigar utgår från Isaberg Mountin Resorts centrumanläggning som även erbjuder boende och olika friluftsaktiviteter. Mellan Isaberg och Näs vandrar du främst på skogsstigar och grusväg. Den norra delen av leden domineras av sagolik barsskog och den södra delen av småländskt bylandskap. I Näs kan du hyra en stuga med sjöutsikt, bastu och pool. 1 km söder om näs går en anslutningsled till Gislaved (5 km). I Gislaved kan äta en god middag och övernatta på Hotell Nissastigen. I Gislaved finns busstation för dig som vill avsluta eller påbörja din vandring här.
Att upptäcka längs vägen
-
Hembygdsgården i Norra Hestra kyrkby ligger i en miljö med anor från medeltiden. Skolhuset från 1862 är skyddat som byggnadsminne
-
I Kyrkobol strax innan Norra Hestra kyrka finns Gislaveds kommuns största träd, en lind med en omkrets på över 6 meter.
-
Jättegryta, en brant stig på Ängaberget leder förbi en jättegryta. Det är ett hål i berget som bildats på naturlig väg.
-
Gruvhålet i Slätteryd öppnades omkring 1950 för att förse IFÖ med fältspat som användes vid deras tillverkning av sanitetsporslin. Brytningen varade endast under 6-8 år.
Näs/Gislaved - Arnåsholm cirka 25 km
Sträckan mellan Näs och Arnåsholm är en av Gislavedsledens vackraste. Leden går genom ett sjödistrikt med fem sjöar. Mellan Näs och Arnåsholm vandrar du främst på grusade skogsvägar och stigar och flera sträckor går du längs med vattnet. Vid mitten av etappen finns lägerplatsen Mjösundet som ligger vackert på en udde med utsikt över Majsjön. Den lilla byn Arnåsholm ligger mellan de båda sjöarna Harasjön och Sävsjön. Byn har en busshållplats för de som önskar avsluta sin vandring här och ta sig vidare med buss.
Att upptäcka längs vägen
-
Leden passerar Högåsen som reser sig 280 meter över havet.
Arnåsholm - Kätabo cirka 20 km
Mellan Arnåsholm och Kätabo vandrar du längs med Sävsjön och sedan in i Fegens naturrresevat. I Hällabäck finns en vacker rastplatsen vid Västerån. I Knavrabo knyter Gislavedsleden an till Knavraboleden – en ca 3 km lång naturstig med utsiktspunkt, raststuga och rester av en gammal kvarn. I lilla byn Kätabo ligger Kätabo Hunting lodge. Här kan du bo, i ett mysigt soldattorp, jaktlodge eller i storhuset. Soldattorpet är byggt i timmer på gammalt vis, med handbilade grova stockar. Det är tätat med husmossa och har gräs på taket.
Att upptäcka längs vägen
-
Hällabäcks gård som på 1300-talet ägdes av ätten Sparre och längre fram av Folkungaätten.
-
Badplats Hällabäck
-
Knavraboleden
Kätabo - Burseryd / Fegen ca 20 km
Under denna etapp vandrar du till största delen i Fegens naturreservat, som omfattar såväl sjön och dess omgivande skogar. Du vandrar genom flera byar med natursköna vyer över sjön Fegen. I Sandvik finns en mycket vacker stenkyrka som ligger precis vid vattnet. I sockenstugan bredvid kyrkan kan du fika och titta på olika typer av hantverk under sommarmånaderna. I Sandvik kan du ansluta till GG-leden för att ta dig vidare till Burseryd som har busshållplats. Du kan även fortsätta din vandring på Gislavedsleden ner till Fegens samhälle där du kan övernatta på Fegens vandrarhem. I Fegen samhälle finns busstation för dig som avsluta eller påbörja din vandring här.
Att upptäcka längs vägen
-
Stenkyrkan i Sandvik
-
Sommarcafé och hantverksutställning i sockenstugan i Sandvik
-
Avstickare rekommenderas till Klockebo kvarn och till Rosendalsstugan som är en undantagsstuga från 1700-talet.