Smålandsleden Gislavedsleden
Vandra och lev vildmarksliv
Via Gislavedsleden som är cirka 10 mil lång får du uppleva det småländska landskapet på nära håll; sagolika skogar, små skogssjöar, röda stugor med vita knutar och kohagar. Leden sträcker sig från Isaberg i norr till Fegen i söder och går genom två naturreservat och flera fascinerande kulturmiljöer.
Gislavedsleden är en del av den större Smålandsleden, vilken utgör ett ledsystem av vandringsleder för den som vill vandra riktigt långt. I söder ansluter leden till Hallandsleden och i norr till Höglandsleden via Järnbärarleden.
Längd: 10 mil
Markering: Orange
Underlag: skogsstig, grusväg, asfalterad väg.
Svårighetsgrad: Enkel/medel
Vill du leva vildmarksliv och sova ute i det fria finns det sju lägerplatser med vindskydd och eldstad längs med Gislavedsleden. Du kan välja att vandra hela leden som är cirka 10 mil och tar mellan 4 - 6 dagar eller endast en del av leden. I etappindelningen nedan kan du se avståndet mellan de olika lägerplatserna.
Isaberg - Hägnalian 14 km
Etappen börjar vid Isaberg som är en urbergskulle som sticker upp 150 meter över omgivningen. Den norra delen av sträckan domineras av trolsk barrskog och den södra delen av småländskt bylandskap. Du vandrar främst på skogsstigar och grusväg. Etappen avslutas vid lägerplatsen Hägnalian som ligger i ett skyddat läge vid en skogsväg. Här finns vindskydd, grillplats, vedbod och torrtoa.
Hägnalian - Mjösundet 17 km
Du vandrar främst på skogsstigar och grusväg. Denna etapp passar flera små sjöar och Högåsen som reser sig 280 meter över havet och erbjuder vacker utsikt. Strax innan Gislavedsleden passerar riksväg 27 ligger Näs. Här finns dricksvatten att hämta i en kran på en husgavel knappt 100 meter från leden. Lägerplatsen vid Mjösundet ligger vackert på en udde med utsikt över Majsjön och erbjuder vindskydd, grillplats och torrtoa. På denna etapp finns en anslutning till Gislaved för den som vill börja eller sluta sin vandring där.
Mjösundet - Leabo sand 12 km
Denna etapp går i ett barsskogsdominerat område längs med den vackra Majsjön på främst skogsstigar och grusvägar. Dricksvatten finns att hämta på den första gården du kommer till i den lilla byn Arnåsholm som ligger mellan de båda sjöarna Harasjön och Sävsjön. Här finns en busshållplats för den som vill börja eller avsluta sin vandring här. Lägerplatsen Leabo Sand tillhandahåller vindskydd, grillpalts och torrtoa och ett stenkast från lägerplatsen finns en fin badplats med sandstränder.
Leabo sand - Boberg 14 km
Under denna etapp vandrar du in i Fegens naturreservat. Vatten finns att hämta på gården Förshult strax innan stationssamhället Hällabäck. I Hällabäck finns en trevlig rastplats vid Västerån. I Knavrabo knyter Gislavedsleden an till Knavraboleden – en ca 3 km lång naturstig med utsiktspunkt, raststuga och rester av en gammal kvarn. Lägerplatsen Boberg ligger 100 m från Fegens strand och tillhandahåller vindskydd, grillplats, vedförråd och torrtoa.
Boberg - Grävlingbackarna 15 km
Under denna etapp vandrar du till största delen i Fegens naturreservatet som omfattar såväl sjön och dess omgivande skogar som främst består av barrskog men med inslag av löv- och bokskog. Du vandrar främst på grusade skogsvägar och stigar. I Sandvik kan du ansluta till GG-leden för att ta dig Burseryd som har busshållplats. I Sandvik finns dricksvatten på sockenstugans norra gavel. Lägerplatsen Grävlingabackarna tillhandahåller vindskydd, grillplats, vedförråd och torrtoa och ligger avskilt nere vid sjökanten.
Grävlingbackarna – Fegen 12 km (Kollabo 25 km)
Under denna etapp fortsätter du din vandring genom Fegens fantastiska naturreservat. Du vandrar genom flera byar med vackra vyer över sjön Fegen. I Barslida delar sig leden. Du kan välja att fortsätta din vandring till Fegens samhälle som ligger vid Fegens södra strand. Här finns en busshållplats för den som vill avsluta eller påbörja sin vandring här. Du kan även fortsätta att vanda mot Kinnared och Kollabo där Gislavedsleden ansluter till Hallandsleden. I Kinnared finns buss och tågstation. De sista kilometerna av leden som passeras landskapsgränsen mellan Halland och Småland är dock mycket glest markerad och för att kunna följa den krävs karta eller GPS. Lägerplats Kollabo tillhandahåller vindskydd, grillplats, vedförråd och torrtoa.